Istoric

biserica-traian-veche

Satul Traian com. Săbăoani jud. Neamţ este aşezat la 8 km spre nord de oraşul municipal Roman, pe şoseaua naţională Roman-Fălticeni, fiind format din însuraţei, după dispoziţiile legii de împropietărire din 1864. Este un sat „roit” din satul mare vecin, Săbăoani.

   Formarea satului a avut loc în anul 1901. Statisticile Episcopiei Catolice Iaşi menţionează în anul 1902 la Traian, parohia Săbăoani, un număr de 42 familii catolice cu 170 de credincioşi şi în acel an au avut 12 boteyuri, 1 cununie din Săbăoani, iar de la această dată este constituit centru parohial independent. La data separării erau la Traian 220 de familii catolice cu un număr total de 814 credincioşi.

Biserica catolică a satului Traian a început a se construi în anul 1911 de către parohul de atunci din Săbăoani, Pr. Graţian Carpati-Săsăreanu şi s-au încheiat definitiv abia in anul 1920 de către Pr. Anton Bişoc.

În privinţa locului bisericii, iniţial obştea satului a donat pentru biserică parcele de la intersecţia drumului ce duce la Tămăşeni cu şoseaua naţională, dar ulterior – prin jocul partidelor politice – acel loc a fost dat pentru construirea bisericii ortodoxe şi a locuinţei pentru preot al aceluiaşi cult. Locul actual unde este clădită biserica catolică este donat de Andrei Adam Eva, el a cedat parcela personală în suprafaţă de 10 prăjini (2000 mp). Pentru această donaţie a fost felicitat în scris de către episcopul de Iaşi, Nicolaie-Iosif Camilli.

Fondurile necesare construcţiei bisericii au fost adunate de la credincioşii satului. Din partea autorităţilor de Stat – prin Ministerul Cultelor – s-a primit suma de 2000 lei, la valoarea de atunci a banilor. Credincioşii catolici din Săbăoani au donat cele două clopote existente acum la biserică. În anul 1926 s-a procurat de la fabrica de orgi Wegenstein din Timişoara orga ce se foloseşte acum la biserică.

Deşi de proporţii nu prea mari, biserica catolică din Traian are 3 navate, iar caracteristică tehnică specifică e turnul clopotniţă amplasat în partea de nord la abisda bisericii, pentru a da posibilitatea unei alungiri a bisericii.

Dimensiunea bisericii:  lungime = 22 metri; lăţime = 11 metri.

La 31 ianuarie 2013, comunitatea din Traian număra 320 de familii și aproximativ 1000 de credincioși.