Sărbătoarea jubileului de 50 de ani ai Parohiei

Sâmbătă, 7 aprilie 2018, am avut onoarea de a fi gazde pentru cele mai importante şi cinstite feţe ale diecezei noastre, PS Petru Gherghel şi Aurel Percă, dar, mai mult de atât, ne-am bucurat de prezenţa ÎPS Ioan Robu, printre altele fiu al satului Traian. Este bine cunoscut faptul că toţi cei din Traian au un zâmbet şi o urmă de mândrie când spun că sunt din acelaşi sat cu arhiepiscopul Ioan Robu.

La ora 10.00, comunitatea s-a adunat pentru a-i primi aşa cum se cuvine pe oaspeţii săi de seamă, să le dovedească faptul că prezenţa lor este importantă şi mult aşteptată. În întâmpinarea episcopilor au venit oficialităţile locale din Săbăoani, preoţii care au venit aici pentru frumoasa sărbătoare şi localnicii din Traian. Li s-a făcut o primire tradiţională, cu pâine şi sare, iar episcopii au fost invitaţi să ajute la plantarea a doi platani în curtea bisericii, arbori longevivi, rezistenţi şi la frig, şi la secetă, care în timp vor creşte şi vor deveni puncte de reper în lumea satului.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Robu, spre bucuria tuturor celor prezenţi că l-au văzut sau revăzut după atâta timp. Prezenţa celor trei episcopi în altarul bisericuţei din Traian a fost o imagine memorabilă şi a conferit un caracter deosebit jubileului.

Întreaga celebrare a avut rolul de a ne aminti că noi cei din Traian nu suntem uitaţi, că avem rolul şi importanţa noastră, citând metafora PS Petru Gherghel, „toate drumurile importante din dieceză, Iaşi-Bacău-Oneşti, trec prin Traian”.

Arhiepiscopul Ioan Robu a avut în timpul predicii un mic moment de depănat amintiri, ne-a spus nouă, celor care nici nu eram născuţi pe atunci, că a pus şi el umărul la treabă în construirea casei parohiale, că Traianul e viu în amintirea lui, nu o perioadă îndepărtată şi neînsemnată a existenţei.

Am avut ocazia, de asemenea, să ne amintim cine au fost părinţii noştri parohi în decursul acestor 50 de ani, pr. Eugen Blăjuţ, pr. Anton Farţade, pr. Petru Solomon, să înălţăm o rugăciune pentru ei, pentru tot ce au făcut pentru noi, aşa cum şi ei au făcut la rândul lor, când erau în putere. Părintele Ieronim Enăşoae a fost singurul dintre foştii parohi care a ajuns să ne fie alături şi la jubileul semicentenar. A fost o surpriză frumoasă pentru toţi cei din sat să îl revadă, sperăm că sentimentul a fost acelaşi şi de partea Sfinţiei Sale.

Liturghia a lăsat să se vadă puternica implicare în viaţa Bisericii a corului, a tinerilor, a copiilor, care au dorinţa de participa activ şi a scoate ceea ce e mai bun din fiecare moment. Sărbătoarea a fost marcată în rândul credincioşilor şi de costumele populare purtate la Liturghie, din fiecare colţ ivindu-se câte o pată de culoare şi de tradiţie.

S-a prezentat înspre finalul Liturghiei şi monografia satului, întocmită în decursul a câţiva ani de muncă şi cercetare a izvoarelor, a originilor, lucrare dedicată celui ce face numele satului Traian cunoscut şi în locuri mai îndepărtate, ÎPS Ioan Robu. Această monografie are rolul de a-i familiariza pe alţii cu mediul satului Traian, dar şi a-i ajuta pe locuitori să aprofundeze o mulţime de lucruri pe care au avut ocazia, mai mult sau mai puţin, să le cunoască de-a lungul timpului. Această monografie întăreşte prezenţa noastră atât între comunităţile din jur, cât şi în interiorul propriei comunităţi.

Ziua a continuat în atmosferă de sărbătoare, aşa cum merita o astfel de ocazie, care ne-a readus împreună în jurul atâtor figuri bisericeşti cinstite.

Mii de mulţumiri părintelui paroh Edi Patraşcu, fără a cărui energie şi dorinţă de a lăsa ceva în urmă şi a face orice clipă să fie memorabilă nu s-ar fi realizat atât de frumos acest eveniment. Îi mulţumim pentru că mereu dă din timpul lui să realizeze ceva în beneficiul comunităţii din Traian, sperăm că Dumnezeu îl va răsplăti înzecit, singurul în măsură să răsplătească pe măsură.

Bianca Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto7 aprilie: Traian (NT): Jubileul de 50 de ani de existenţă a parohiei